Ruotsin kruunu

Ruotsin kruunun kurssi

[insert_php]
require(”XPath.class.php”);
$xp = new XPath();
$xp->importFromFile(”http://www.ecb.int/stats/eurofxref/eurofxref-daily.xml”);

$EUR_SEK_RATE = $xp->getAttributes(”//Cube[@currency=’SEK’]”,”rate”);
$SEKdivision = 1/$EUR_SEK_RATE;
echo’1€ (EUR) = ’;
echo($EUR_SEK_RATE);
echo’ Ruotsin kruunua (SEK)
’;
echo’1 kruunu (SEK) = ’;
echo round($SEKdivision, 4);
echo’ € (EUR)
’;
[/insert_php]
-Kurssi päivitetään jokainen pankkipäivä. Lähde: EKP.

Muunna eurot kruunuiksi / kruunut euroiksi
Historia

Kruunu korvasi riikintaalerin (riksdaler) Ruotsin rahana vuonna 1873, kun Ruotsi liittyi Skandinavian rahaliittoon, johon kuuluivat myös Norja ja Tanska. Rahaliiton purkamisen jälkeen maat jatkoivat kruunu-nimen käyttämistä, mutta kunkin maan kruunun arvo on kehittynyt omaan tahtiinsa. Ruotsin kruunu on näiden kolmen maan rahayksiköistä arvoltaan heikoin, joskaan erot eivät ole erityisen suuret.Ruotsin kruunun.

Perinteisesti yhden kruunun kolikoiden etupuolella on Ruotsin kulloisenkin kuninkaan kuva. Kääntöpuolella on Ruotsin vaakuna. Yhden kruunun kolikon malli on kuvioinnin yksityiskohtia lukuun ottamatta pysynyt hyvin pitkään samanlaisena: jo edellisen hallitsijan (Kustaa VI Aadolf) aikana lyödyt, hänen kuvallaan varustetut, kuten myös kaikki muutkin yhden kruunun kolikot vuodesta 1875, ovat edelleen käypiä maksuvälineitä. Myös nykyisen 10 kruunun kolikon etupuolella on hallitsijan kuva (vuodesta 1973 alkaen Kaarle XVI Kustaa).

Ruotsin nykyisten setelien perusmallit ovat 1980-luvun alkupuolelta. Niihin on tehty 2000-luvun aikana yksi merkittävän laajuinen päivitys, jossa muihin paitsi 20 kruunun seteliin lisättiin samantyyppisiä turvatekijöitä kuin euroseteleissä, kuten hologramminauha, helmiäispainatus ja läpikohdistuskuvio.[2]

Ruotsi luopui pienimmän kolikkonsa eli 50 äyrin käytöstä lokakuussa 2010 ja näin ollen kruunun kolikosta tuli pienin raha ja äyrit jäivät maksuvälineenä kokonaan historiaan.[3]

Keväällä 2010 Ruotsin keskuspankki Riksbank ilmoitti, että maan kaikki setelit ja kolikot tullaan lähivuosina korvaamaan uusilla. Samalla on tarkoitus aloittaa 2 kruunun rahan lyönti muutaman vuosikymmenen tauon jälkeen, lisätä setelikantaan 200 kruunun seteli ja muuttaa 20 kruunun seteli kolikoksi. Esitys otettiin muilta osin myönteisesti vastaan, mutta 20 kruunun setelin lakkauttamista on vastustettu. Lopullisen päätöksen tekee Ruotsin valtiopäivät kesäkuun 2010 alussa.

Lähde Wikipedia